Una centralita telefónica con mucha historia

Hoy 18 de Mayo de 2017, Día Internacional de los Museos, aprovechamos para recordar con cierta nostalgia la centralita telefónica que atendió todas vuestras llamadas durante muchos años en los principios de nuestro hotel.

Por aquel entonces se llamaba Hotel Miramar, llamado a menudo en Benidorm como "el Hotelet" o "el del relotge". ¿Te acuerdas?

 ¡Cómo han cambiado las cosas!

 ¿Verdad?

 

Haz click aquí si quieres leer más de nuestra historia

 

 

Aprovechamos también para dejar aquí reflejada la mención que Maria José Lozano Pérez hace a nuestra centralita en este artículo extraído de El Diccionari de Benidorm (http://diccionaridebenidorm.org, en Valencià)

 

[...]

A eixe any, el 1963, les cabines de telèfons encara no existien a Espanya, sí a altres païssos europeus. Les trucades havien de fer-se des de llocs públics com bars o restaurants, quioscs o centrals telefòniques, que a Benidorm sí que existien però era manual.

Des dels hotels també era molt comú a Benidorm poder trucar per telèfon des de l'habitació, demanant prèviament al personal de l'hotel a qui volia trucar. Als hotels, i des de la recepció disposaven d'una centraleta, connectada a totes les habitacions i també a l'exterior per a fer i rebre trucades.

De les trucades a hotels i des dels hotels i a Benidorm en sap molt RosaMari Pérez Áznar, cap de recepció de l'hotel Miramar i després de l'hotel Montemar entre principis dels anys 60 i 1973. El nombre de l'hotelet era el 25. De fet, coneixia molt bé com funcionava el sistema. Els nombres de telèfon eren curts i no com ara, i eren més ràpids de memoritzar. RosaMari recorda com quan li arribava una trucada per exemple per al nombre 15 d'Alacant o el nombre 25 de Madrid, ella el primer que preguntava a l'operadora era la demora que tindria, perquè de vegades tardava fins i tot més d'una hora en poder establir la comunicació. De vegades, se li anaven acumulant les trucades i tornava a trucar. Per tant, la seua feina no era gens avorrida. Sempre estava ocupada en comunicar.

Recorda també que desde la centraleta i amb el telèfon era possible tècnicament escoltar les trucades que estaven establint-se, encara que les telefonistes no ho feien i tenien establert que formava part de secret de confesió. Normalment, era un problema que es resolia de forma ètica, ja que les trucades eren privades i s'havien de respectar. Més tard, i quan apareixen les centraletes i centrals automàtiques, les dones són prescindibles i el seu paper és substituit per màquines i altre tipus de personal.

[...]

 

(Click aquí para leer el artículo completo en Valencià)

 

 

 

20170518-CentralitaVintage1

20170518-CentralitaVintage2

Menu-historia

wifi300x200

facebook-hotel-montemar  twitter-hotel-montemar  instagram-hotel-montemar  pinterest-hotel-montemar  youtube-hotel-montemar

 

 

¿Cómo llegar?

comollegar300x250

Colaboradores

Menu-blog

olvide-despertador

Opiniones. Reviews.